\

Una dintre cele mai frustrante experiențe pentru părinți atunci când vine vorba despre somnul copiilor lor este, fără doar și poate, adormirea nesfârșită. Acel moment în care simți că ți-ai depășit toate limitele posibile ale răbdării și totuși stai acolo pentru că știi cât de important e somnul pentru puiul tău. Și el tot nu adoarme. Fără îndoială, o experiență memorabilă pentru părinți.

Astăzi aș vrea să vă explic care sunt motivele pentru care copilul adoarme foarte greu seara. Vă imaginați cum ar fi să adoarmă în 10 – 15 minute și să nu se trezească după jumătate de oră?

1. Copilul nu este suficient de obosit

Dacă ultimul somn de zi a avut loc prea târziu sau a fost prea lung, în funcție de vârsta copilului, acest fapt poate întârzia adormirea. Pur și simplu, copilul nu este suficient de obosit pentru a adormi la o oră rezonabilă. Nu uitați că somnul de dinainte de miezul nopții este cel mai odihnitor.

2. Copilul este supra-obosit

Dacă un copil nu doarme bine pe timp de zi – fie are somnuri scurte, fie nu doarme deloc – până seara va fi supra-obosit. Corpul lui va fi plin de cortizol ceea ce îl va face să fie agitat și nervos, implicit îi va fi foarte greu să se liniștească și să adoarmă. În plus, supra-oboseala crește riscul ca acesta să se trezească frecvent noaptea sau foarte devreme dimineața (înainte de ora 5.00).

Programează o consultație individuală dacă ai nevoie de sprijin în reglarea programului de somn

3. Copilul este suprastimulat

Jocurile foarte dinamice înainte de culcare îl suprastimulează pe copil. Evitați să vă jucați de-a prinselea sau nu vă gâdilați copilul înainte de somn. Îi va fi foarte greu să se relaxeze și să adoarmă, pe principiul de ce să dorm, când m-aș putea juca?
În cazul nou-născuților, chiar și lumina prea intensă sau prea mult zgomot este suficient ca aceștia să fie suprastimulați.
De asemenea, expunerea la orice fel de ecran trebuie evitată cu două ore înainte de culcare.

4. Mediul de somn nu este adecvat

Mediul de somn joacă un rol foarte important după vârsta de 2 luni a bebelușului. Atunci când vorbim despre un mediu optim de somn, aveți în vedere ca în camera copilului să fie întuneric și temperatura adecvată (20 – 22 grade Celsius). Puteți folosi și sunete albe, însă atenție ca intensitatea volumului să nu depășească 50 de decibeli (există aplicații care măsoară volumul) și să poziționați aparatul pe care îl folosiți cât mai departe de copil. După 2 ani, în cazul apare teama de întuneric, folosiți o lampă de veghe de intensitate redusă și de culoare roșie sau portocalie, culoare ce inhibă cel mai puțin producerea de melatonină.

5. Nevoia de control și independență a toddlerilor

După vârsta de 18 luni, copiii devin experți în testarea limitelor. E treaba lor să facă asta, iar adormirea de seara este unul dintre momentele preferate. Chiar dacă le ia și 30 de minute să se liniștească și să adoarmă, atâta timp cât au un somn odihnitor, e absolut în regulă. E important să aveți reguli simple și clare pe care să le repetați cu copilul seară de seară. Dacă însă adormirea durează mai mult, copilul devine agitat sau supărat, fiți atenți și la programul de somn din timpul zilei.

6. Disconfortul

În cazul nou născuților, se întâmplă frecvent ca aceștia să nu se hrănească eficient, motiv pentru care se trezesc la scurt timp după ce adorm. Deși mai rar, chiar și toddlerilor li se poate întâmpla să nu poată adormi de foame, pentru că preferă să facă orice altceva decât să mănânce la cină. Din nou, câteva reguli clare, pe care să le aplicați cu consecvență, referitoare la timpul petrecut la masă vă vor ajuta să evitați astfel de situații.

Ai nevoie de ajutor și ți-ai dori să lucrăm împreună?

Cumpără o consultație individuală sau unul dintre pachetele cu asistență

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golIntoarce-te la magazin