De multe ori, am fost întrebată de către părinți ce ar putea face pentru a-și împiedica bebelușul să-și mai sugă degetul. Este într-adevăr un motiv de îngrijorare sau e mai degrabă presiunea socială care nu ne dă pace?
Suptul este un gest reflex pe care bebelușii îl exersează încă de când sunt în burtica mamei și care îi ajută să se liniștească. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, suptul degetului este un gest firesc care, în general, dispare fără a fi nevoie de vreo intervenție specială din partea părinților. Cel mai târziu, acest gest dispare în jurul vârstei de 6 ani, ca urmare a presiunii sociale.
CÂND AR PUTEA DEVENI O PROBLEMĂ?
Dacă suptul degetului se întâmplă doar la adormire, ca metodă de liniștire, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Dacă însă copilul pune multă presiune în timp ce suge, cu alte cuvinte apasă cu degetul foarte tare, și face acest gest foarte frecvent, după vârsta de 2 ani, ar putea apărea probleme în ceea ce privește alinierea dinților.
CUM ÎL POȚI AJUTA SĂ RENUNȚE LA ACEST GEST?
Dacă după vârsta de 6 – 7 luni, suptul degetului nu dispare de la sine, îi poți oferi o suzetă.
Dacă însă ai un copil cu vârsta mai mare de 2 ani, abordarea se schimbă. Iată câteva recomandări:
- Explică-i blând și cu calm care sunt consecințele. Nu certa, nu ridiculiza, nu critica. Nu pune presiune pe copil pentru că efectul va fi exact invers.
- Mergi la un dentist pediatru și roagă-l să îi explice ce se poate întâmpla. De cele mai multe ori, explicațiile care vin de la specialiști sunt primite mai bine, decât dacă vin de la părinți.
- Dacă vrea doar să îți atragă atenția, cea mai bună decizie este să ignori gestul. Dacă însă este un gest inconștient, atrage-i atenția cu blândețe și pe un ton calm, amintindu-i ce ați discutat.
- Oferă-i recompense – o poveste în plus seara, mai mult timp în parc, un calendar pe care poate lipi stickere colorate atunci când nu își suge degetul.
- Observă situațiile stresante în care copilul își suge degetul și încearcă să îl alini altfel – cu o îmbrățisare, oferindu-i un pluș sau o pernă pe care să o țină în brațe.