Plânsul bebelușului este o sursă puternică de stres, în special pentru tinerii părinți. Statisticile spun că 1 din 4 nou-născuți are colici, adică aproximativ 20% dintre bebeluși.
DAR CE SUNT COLICII MAI EXACT?
E foarte important de reținut că prezența colicilor nu înseamnă că bebelușul este bolnav. Colicii sunt o stare de agitație care apare brusc și se manifestă prin plâns inconsolabil mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, mai mult de 3 săptămâni la rând. De obicei, apar în jurul vârstei de 2 – 3 săptămâni, ating intensitatea maximă pe la 6 săptămâni și dispare în jur de 12 – 16 săptămâni.
CE ÎI GENEREAZĂ?
Deși cea mai vehiculată teorie este imaturitatea sistemului digestiv și prezența gazelor, studiile realizate până în prezent nu au demonstrat nicio diferență între cantitatea de gaze prezente în cazul unui copil cu colici și cele prezente în cazul unui bebeluș fără colici. Alte posibile cauze studiate au fost intoleranțele și alergiile, imaturitatea sistemului nervos, supra-stimularea, starea emoțională a mamei sau absența celui de-al 4-lea trimestru. Această ultimă cauză este explicația oferită de dr Harvey Karp, cunoscut pediatru american, specialist în dezvoltarea bebelușului și autor a unor cărți despre îngrijirea bebelușului, dintre care cea mai cunoscută este The Happiest Baby on the Block în care explică metoda sa de liniștire a bebelușului, prin activarea „reflexului de liniștire”.
CUM ÎI LINIȘTIM PE BEBELUȘII CU COLICI – CEI 5S, METODA LUI HARVEY KARP
Metoda pediatrului Harvey Karp include 5 acțiuni. Este foarte important ca acestea să fie realizate corect și simultan, ținând cont de recomandările referitoare la siguranța bebelușului în timpul somnului. Unii dintre bebeluși se liniștesc dacă părinții aplică 3 dintre acțiunile recomandate de Karp, în timp ce în cazul altora e nevoie de toate 5 realizate corect și în același timp. Iată care sunt acestea:
1. Înfășatul / swaddling – îl ajută pe bebe să se simtă confortabil, recreând senzațiile trăite în burtică mamei. În plus, previne trezirile ca urmare a reflexului de tresărire Moro. Atenție la supra-încălzire. Recomandat până la primele semne de rostogolire.
2. Poziția într-o parte – la somn, bebe va fi așezat întotdeauna pe spate, însă atunci când este treaz și are un episod de colici, a-l ține în brațe, pe o parte, îl ajută foarte mult. Așază-l cu fața către exterior, sprijinindu-i capul și gâtul, pe antebraț. În același timp, aplici ceilalți pași
3. Sunetele albe/ Shshsh – sunetele albe sunt asemănătoare celor pe care bebe le-a auzit în burtica mamei, deci iată încă un mod prin care îl puteți ajuta să se simtă într-un mediu familia.
4. Legănatul/ Swing – Legănatul cu mișcări ritmice, scurte, asemenea unui jeleu, ajută la activarea reflexului de liniștire. Niciodată nu zgâlțâi un bebeluș
5. Suptul/ Sucking – Suptul este foarte liniștitor pentru bebe fie că se întâmplă la sân, la biberon sau cu suzeta. Suzeta îi va fi oferită, după ce lactația s-a reglat
În cazul în care bebelușul tău ajunge supra-obosit, lasă-mi un mesaj sau achiziționează direct o consultație individuală pentru a te asigura că puneți bazele unei fundații sănătoase de somn.