\

Regresia somnului de la 4 luni sperie pe foarte mulți dintre părinți. Într-adevăr este prima care se resimte atât de intens, iar părinții au senzația că se năruie toate bunele obiceiuri de somn pe care le-au creat până atunci. Haideți să vorbim pe larg despre semne, ce anume o generează și cum „supraviețuim” acestei perioade.

Când începe și care sunt semnele?

În primul rând, e important să știi că nicio aplicație din lume nu îți va spune cu exactitate când este copilul în salt mental. Cert este că această regresie poate începe și la 3.5 luni. Observă cu atenție copilul, fii atentă la starea lui și la gesturi noi pe care le repetă continuu.

Printre cele mai frecvente semne ale regresiei de somn se numără:

  • copilul este agitat și morocănos
  • are episoade prelungite de plâns atât ziua, cât și noaptea
  • treziri frecvente noaptea
  • adormiri dificile (pare că nimic nu mai funcționează)
  • somnuri de zi scurte

Cât de tare va influența această regresie calitatea somnului nici asta nu îți poate spune nimeni. Copiii sunt diferiți – în cazul unora somnul devine foarte greu de gestionat și ziua și noaptea, cu adormiri dificile, treziri frecvente noaptea. În cazul altora, somnul e afectat doar ziua sau doar noaptea sau deloc (sunt rare cazurile)

Cât durează?

Nici asta nu vă poate spune nimeni cu precizie. Cert este că poate dura până la câteva săptămâni.

Tot starea copilului este cel mai bun indicator.

Ce generează regresia de la 4 luni?

În general, regresiile de somn sunt asociate cu salturi mentale majore și perioade cu achiziții. Deși somnul  regresează, în fapt, copilul tău progresează, face achiziții și sunt etape firești în dezvoltarea sa. În egală măsură, e important să știi că inclusiv schimbări majore precum venirea pe lume a unui alt copil, schimbarea locuinței, divorțul sau spitalizarea pot genera regresii ale somnului.

Iată mai exact ce se întâmplă odată cu regresia de la 4 luni:

  • Creierul copilului trece printr-o perioadă cu dezvoltare accelerată – devine mult mai conștient de ceea ce se întâmplă în jurul lui și de sine. Odată ce se întâmplă acest lucru, copilul devine mult mai dependent de anumite asocieri de somn.

  • Ciclul de somn devine foarte asemănător cu cel al adultului. De la un ciclu de somn cu 2 faze (somn REM și NREM) va trece la un ciclu de somn în 4 faze (NREM1, NREM2, NREM3, REM) Practic, riscul ca bebe să se trezească crește.

  • Copilul devine mai mobil, începe să se rostogolească de pe spate pe burtă și repetă, repetă, repetă și ziua și câteodată și noaptea.

Te simți copleșită? Te înțeleg, dar nu trebuie să treci singură prin această perioadă. Lasă-mi un mesaj și împreună vom face un plan de somn pentru copilul tău! 

Citește cu atenție despre pachetele cu asistență și pot fi alături de tine dacă îți dorești să schimbi asocierile de somn ale copilului cu unele ușor de gestionat și să aibă un program de somn stabil. Dă click aici.

Și totuși cum îl ajutăm pe copil să doarmă în această perioadă?

🌙 Mergi la timp la somn cu bebelușul tău. Urmărește perioadele de veghe specifice vârstei și semnele de somn ale copilului pentru a evita supra-oboseala și, implicit, episoadele de plâns prelungite în contextul adormirii

🌙 Asigură un mediu de somn adecvat – întuneric, temperatura potrivită 20 – 22 grade, îmbracă copilul adecvat, sunete albe, dacă folosiți 

🌙 Creează o rutină de somn relaxantă, cu mult calm și iubire, pe care să o aplici cu consecvență

🌙 Exersează cu copilul tău rostogolirea în ambele sensuri pe timp de zi, atunci când este odihnit. Nu face asta înainte de somn, când resursele lui sunt pe sfârșite

🌙 Oferă-i somnuri de contact sau în căruț, dacă asta îl ajută pe bebe să se odihnească și pe tine să-ți tragi sufletul

🌙 Mergi mai devreme la somn seara, dacă somnurile de zi au fost scurte, iar nevoile de somn ale copilului nu au fost satisfăcute 

🌙 Acceptă ajutor din partea celor dragi. Da, e foarte posibil ca alții să facă lucrurile diferit decât o faci tu, dar dacă implicarea altora apropiați te ajută să ai o oră pe zi doar pentru tine, pentru a te încărca puțin, fă-o cu încredere. Copilul tău are nevoie de energia și de calmul tău.

Dacă după încheierea acestei perioade, îți dorești să schimbi asocierile pe care puiul tău le-a dobândit cu unele ușor de gestionat de întreaga familie, iată cum putem lucra împreună. Dă click AICI

Sunt la un click distanță de tine!

 

 

 

 

 

 

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golIntoarce-te la magazin