\

Astăzi am decis să scriu despre suzetă, despre beneficiile utilizării ei și ce ar trebui să faci astfel încât să devină o asociere în controlul copilului sau cum o poți elimina, dacă asta îți dorești. Nu uita te rog că fiecare copil este unic și are propriul ritm în care procesează această schimbare.

Introducerea suzetei

Suptul este o activitate foarte relaxantă pentru nou-născuți, la care sunt campioni încă de când erau în burtica ta. Suzeta îl poate ajuta pe bebe să se relaxeze și să adoarmă, însă te rog să ai în vedere următoarele aspecte:

 

  • Oferă-i suzeta după ce lactația s-a instalat, în cazul în care îți dorești să îți alăptezi copilul. Dacă preferi să îl hrănești cu formulă, i-o poți oferi de la bun început.
  • Pe cât posibil, oferă-i suzeta bebelușului doar înainte de somn, ca metodă de a-l ajuta să se liniștească și să adoarmă, nu și atunci când este treaz sau pentru a-i inhiba plânsul. 
  • Asigură-te că suzeta are dimensiunea potrivită pentru vârsta copilului.
  • Asigură-te că suzeta nu este deteriorată, după ce bebe o folosește o perioadă.

Gestionarea suzetei

Dacă bebe are câteva luni și a acceptat suzeta, iată ce îți recomand să faci astfel încât suzeta să te ajute cu somnul copilului:

1. Oferă-i suzeta bebelușului în timpul rutinei de somn pentru a-l ajuta să se relaxeze și să adoarmă. Odată ce a căzut, așteaptă și observă bebelușul. Dacă se trezește imediat ce suzeta a căzut sau după un ciclu de somn, ajută-l să readoarmă aplicând altă metodă. Dacă i-o vei oferi de fiecare dată când se trezește după un ciclu de somn, bebe se va aștepta să faci asta la fiecare trezire, ceea ce se va tranforma în scurt timp într-un joc epuizant de genul „uite suzeta, nu e suzeta.”
 

2. Atunci când bebe are 6 – 7 luni, pune-i suzeta în mână în timpul rutinei de somn și direcționează apoi mâna lui către gură, astfel încât acesta să învețe să și-o introducă singur. Cu alte cuvinte, suzeta devine o asociere în controlul lui. După câteva zile în care veți exersa, bebe va deveni expert în a-și introduce suzeta singur. Pune 2- 3 suzete în pătuț, în jurul copilului, astfel încât să găsească rapid una, atunci când se trezește noaptea sau ziua între ciclurile de somn. Există inclusiv suzete fosforescente. Dacă crezi că îl ajută pe bebe să le găsească mai repede pe întuneric, poți încerca să vezi cum se descurcă cu ele. În același timp, ia în calcul riscul că s-ar putea mai degrabă să își dorească să se joace cu ele.

Eliminarea suzetei

Dacă vrei să elimini total suzeta pentru că a devenit o asociere foarte puternică pentru copil, care mai degrabă îi fragmentează somnul, poți opta pentru una dintre variantele de mai jos.


1. O elimini brusc. Gândește-te la o alternativă de a-l sprijini pe copil să adoarmă și cu multă iubire și consecvență, în câteva zile, va uita de ea. Da, e posibil ca adormirea să dureze un pic mai mult în primele zile și să fie și proteste, însă consecvența este cheia. Dacă îi vei oferi suzeta copilului, după ce a protestat, nu faci decât să îl încurajezi să plângă pentru a o primi.

2. Varianta graduală presupune a-i permite copilului să folosească suzeta doar la adormire, timp de câteva zile, însă readormirea să o faci folosind o altă metodă, apoi elimini suzeta de tot inclusiv la adormire.

Dacă însă ai un toddler cu vârsta peste 2 ani, pașii sunt următorii:

  • Mai întâi scurtează gradual timpul pe care îl petrece cu suzeta ziua, astfel încât să i-o oferi doar înainte de somn. Atunci când o cere în orice altă circumstanță, atrage-i atenția asupra unei jucării preferate, care poate deveni obiect de atașament, în cazul în care nu are deja unul.
  • În același timp, pregătește copilul pentru următoarea etapă – renunțarea totală la suzetă.
  • Citiți cărți precum Împărăția suzetelor sau a suzeților sau Suzi, zâna suzetelor și creați propria poveste în care suzi va pleca într-o călătorie alături de zâna suzetelor pentru a ajunge la un alt bebeluș care are nevoie de ea. 
  • Vorbește-i deschis despre ceea ce urmează să se întâmple, ascultă-l și validează-i emoțiile, oferă-i alinare și multă iubire. E important ca procesul să înceapă la somnul de seară, să te asiguri că nu ajunge supra-obosit la culcare și că rutina de somn este plină de iubire și suficient de lungă.
  • Odată ce ați renunțat la suzetă, asigurați-vă că nu mai există niciuna la vedere și că nu dați înapoi.
  • O vizită la un dentist pentru copii vă poate ajuta foarte mult în etapa de pregătire.

Mare atenție ca în momentul în care decizi să renunți la suzetă, să nu se mai întâmple și alte schimbări majore în viața copilului, ca de exemplu, începerea grădiniței, tranziția de la pătuț la pat de copil mare sau nașterea unui frate.

Dacă ai nevoie să înveți să gestionezi și alte asocieri de somn care nu îl mai ajută pe bebe să se odihnească, nu ezita să îmi scrii sau să achiziționezi direct o consultație individuală sau un pachet de asistență. Sunt alături de tine, te ascult și împreună vom găsi cea mai potrivită soluție pentru familia ta.

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golIntoarce-te la magazin