\

Trezirile foarte matinale (a se citi înainte de ora 6 dimineața) se simt cumplit de greu de către părinți, în special după nopți cu treziri frecvente. E important de menționat aici că orice trezire după ora 6 dimineața e considerată normală din punct de vedere biologic.
Astăzi am decis să scriu despre cele mai frecvente 5 motive care duc la treziri foarte matinale și ce e de făcut pentru a le evita.

1. Insuficient somn pe timp de zi

Atunci când nevoile de somn ale copilului nu sunt satisfăcute ziua, în corpul lui apare un exces de cortizol și adrenalină care îl ajută să facă față supra-oboselii. Ca urmare a acestui fapt, crește riscul trezirilor frecvente pe timp de noapte sau al trezirilor foarte matinale. Copilul plânge, este morocănos și, cu toate acestea, nu mai poate readormi.

Ce e de făcut:
Asigurați-vă că mergeți la timp cu bebe la somn, ținând cont de vârsta și nevoile individuale de somn. Țineți cont de semnele de somn, dar și de perioadele de veghe.
Adaptați ora de culcare seara în funcție de calitatea și durata somnurilor de zi

2. Perioada de veghe dinainte de somnul de noapte a fost prea mare

Și în această situație, vorbim tot despre supra-oboseală. Deși vara suntem tentați să petrecem mai mult timp cu copilașii afară după ora 18.00, din cauza căldurii sau a faptului că se înnoptează târziu, această decizie s-ar putea să vină cu prețul unei nopți agitate și a unei treziri matinale. Recomandările de mai sus sunt valabile și în această situație.

3. Copilul a dormit prea mult ziua

Deși cel mai adesea părinții se luptă cu prea puțin somn, sunt situații când copiii dorm prea mult ziua, motiv pentru care se trezesc la 5.00 gata să își înceapă ziua. Sunt odihniți și veseli. Practic bateriile lor sunt încarcăte. Acest scenariu e foarte frecvent întâlnit atunci când copilul e pregătit să renunțe la unul dintre somnurile de zi. Practic, prea mult somn ziua fură din durata somnului de noapte. Oricât de tentant ar fi pentru părinți să lase copilul să doarmă cât vrea, nu e cea mai bună decizie de fiecare dată.

Ce e de făcut:
Ajustați durata somnurilor de zi, în funcție de vârstă și de nevoile copilului
Treziți copilul dacă unul dintre somnurile de zi este mai lung de 2 h. Excepție fac toddlerii care au rămas cu un singur somn de zi
Fiți atenți la perioadele specifice tranzițiilor de somn și la alte posibile semne că bebe e pregătit pentru a renunța la unul dintre somnurile de zi

4. Mediul de somn nu este adecvat

Dacă în dormitorul copilului nu este suficient de întuneric la 5 dimineața, în special vara când se luminează foarte devreme, e foarte posibil ca acesta să se trezească. Modul în care corpul nostru funcționează este influențat de factori de mediu, iar lumina naturală este unul dintre aceștia. Lumina practic semnalează creierului copilului că e momentul să-și înceapă ziua. În egală măsură, organismul nu mai produce melatonină după 4 – 5 dimineața, deci riscul de trezire este cu atât mai mare.

Ce e de făcut:
Asigurați-vă că în camera copilului este suficient de întuneric

5. Reacția părinților încurajează o trezire matinală

Dacă atunci când copilul se trezește la 5 dimineața, părintele fie vorbește prea mult cu el, fie cu un alt adult, aprinde lumina sau chiar iese din dormitor cu copilul imediat ce s-a trezit, atunci practic reacția părintelui este cea care îl stimulează pe copil atât de tare, încât acesta își va dori să își înceapă ziua. Dacă e cazul, hrăniți-l în liniște și dați-i ocazia să își continue somnul. Dacă nu mai este hrănit, ajutați-l să readoarmă și mențineți mediul de somn (liniște, întuneric) până la 6 dimineața, cel mai devreme interval la care vă recomand să vă începeți ziua.

Sunt aici să vă ajut

Dă click pe link-ul de mai jos dacă și voi vă confruntați cu treziri mult prea matinale

 

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golIntoarce-te la magazin