Bebelușii comunică părinților nevoile lor prin plâns și anumite gesturi. E adevărat, că la început sunt un pic mai greu de descifrat, în special pentru părinții care se află la primul copil. Unele gesturi sunt intuitive, altele nu, ba chiar mult prea subtile, aș spune. Dacă nu le știi, ele pot trece neobservate foarte ușor.
La bebeluși, unele semnele de somn sunt asemănătoare cu cele de foame, de unde și confuzia mare și frustrarea părinților.
În funcție de semnele copilului, vei ști când e pregătit să meargă la somn sau când e deja supra-obosit. Granița este fină și depinde foarte mult de vârsta copilului, dar și de temperamentul său.
Ce ne spun semnele de somn?
Semnele de somn ne spun că presiunea de somn este ridicată. Acesta este momentul optim pentru a merge cu copilul la somn.
Semnele de somn sunt următoarele:
- Copilul se freacă la ochi
- Copilul se trage de urechi
- Copilul se uită în gol
- Copilul își pierde interesul față de obiectele și persoanele din jur
- Sprâncenele se înroșesc
Ce ne spune semnele de supra-oboseală?
Dacă bebelușul este deja mârâit, nervos, agitat și plânge inconsolabil, deja este supra-obosit. Aceste semne de supra-oboseală ne spun că organismul copilului a început să producă un mix de hormoni printre care cortizol și adrenalină pentru a face față supra-oboselii.
Iată care sunt efectele supra-oboselii:
- Procesul de adormire va dura mult
- Crește riscul trezirilor frecvente noaptea
- Crește riscul trezirilor foarte matinale (înainte de ora 5)