Ai atât de mare nevoie de o vacanță, însă ți-e teamă că toate eforturile tale în ceea ce privește somnul bebelușului tău vor fi irosite?
Astăzi îți voi oferi câteva recomandări nu doar ca să supraviețuiești plecării de acasă, ci chiar să te bucuri de vacanța alături de puiul tău. Da, se poate.
Iată ce ar trebui să ai în vedere:
1. Pornește cu mindset-ul corect
Vacanța alături de copilul tău este diferită de vacanțele în care erai doar tu și partenerul tău. Asta nu înseamnă că nu te poți relaxa, ci că e nevoie de puțină organizare, astfel încât și tu și partenerul tău să vă relaxați. Fie împreună, fie separat. Stabiliți câteva reguli simple de acasă – cine, ce adormiri gestionează. Preferabil, implicați-vă amândoi, dacă și bebe e ok, desigur :))
2. Dacă ai un bebeluș mai mare sau un toddler, e important să îl pregătești și pe el din timp
Spune-i unde, cum, când mergeți, cât veți sta și cum veți dormi. Dacă faceți schimbări majore, ca de exemplu, dacă în vacanță, doarme cu voi în pat, spune-i că asta se va întâmpla doar acolo și imediat ce vă veți întoarce, el va dormi din nou la el în pătuț. Și chiar faceți asta, când vă întoarceți, chiar dacă vor fi câteva zile cu un pic mai multă agitație sau negocieri la somn.
3. Dacă veți călători cu mașina
Dacă distanța nu e mare și mergeți cu mașina, călătoriți pe durata primului somn și încercați să îi oferiți somnul de prânz în pătuț. Dacă distanța e mai mare, faceți pauze dese și fiți pregătiți cu tot felul de jocuri și jucării. Luați în calcul și varianta de a împărți drumul pe mai multe zile și puneți-l la somn seara devreme în zilele în care călătoriți.
4. Dacă veți călători cu avionul
Dacă veți călători cu avionul și există și o diferență de fus orar, țineți cont de faptul că adaptarea va dura un pic mai mult. În funcție de cât de mare e diferența de fus orar, puteți începe adaptarea cu câteva zile înainte de a pleca sau o puteți face din mers, odată ce ați ajuns la destinație, ținând cont de ora locală.
5. Securizați camera
Odată ce ați ajuns, securizați camera și dați-i voie bebelușului să o exploreze în voie pentru a se familiariza cu ea. Asigurați-vă că nu sunt obiecte mici sau periculoase pe jos sau la îndemâna bebelușului. Eliminați orice mobilă inutilă, lăsând cât mai mult spațiu liber.
6. Asigurați mediul optim de somn
Luați cu voi folie de aluminiu și un pulverizator pentru a face întuneric sau draperia opacă portabilă. Dacă folosiți sunete albe, poziționați aparatul între pătuț și patul vostru.
7. Consecvență pe cât posibil
Fiți cât se poate de consecvenți cu rutina și programul de somn pentru a evita supra-oboseala.
8. Relaxează-te, bebelușul va resimți energia ta!
Din punct de vedere logistic, asigură-te că iei un pic din acasă cu voi. Iată ce obiecte nu ar trebui să vă lipsească:
- Pătuțul de voiaj (dacă e cazul)
- Monitorul video
- Folie de aluminiu și pulverizatorul pentru apă (pentru a lipi folia fără a lăsa urme pe geamuri) sau draperia opacă portabilă
- Lampă de veghe (dacă e cazul)
- Aparatul de sunete albe (dacă e cazul)
- Un cearșaf nespălat (un miros familiar îl va ajuta pe bebe să se simtă confortabil)
- Jucării, cărți, pijamale preferate
Oricând ai nevoie de mine, sunt alături de tine, te ascult. Îți ofer explicații științifice și soluții practice pentru somnul puiului tău, dar și un plan de încredere pentru tine ❤️